Activiteiten

Deze kerk is eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK).

Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje "Activiteiten SOGK".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

Vrijdag 10 november t/m 28 januari 2018
Egbert Reitsma: KLEUR & VORM, bouwen met bezieling

Egbert Reitsma: KLEUR & VORM, bouwen met bezieling

Groningen in Amsterdam

Het museum over de Amsterdamse School 't Schip staat de komende maanden in het teken van het Noorden. Tot en met 28 januari 2018 is de expositie "Egbert Reitsma: KLEUR & VORM, bouwen met bezieling" van Berlagehuis Usquert te bezichtigen in Museum Het Schip. De tentoonstelling is een portret van de Groningse architect Reitsma die vele kerken in Amsterdamse School-stijl heeft ontworpen.

Locatie Museum 't Schip: Oostzaanstraat 45 Amsterdam
Lees meer
Zondag 3 december t/m 21 januari 2018
Herbert en Herman van Hoogdalem

Herbert en Herman van Hoogdalem

Expositie

In de kerk van Klein Wetsinge is vanaf zondag 3 december een expositie met werk van de broers Herbert en Herman van Hoogdalem te bezichtigen. Fotograaf Herbert van Hoogdalem zegt over zijn fotografie: "Op veertienjarige leeftijd kwam ik in de ban van de fotografie. Tijdens mijn werkzame leven heeft de fotografie mij enorme voldoening en de nodige afleiding gegeven. Kunstschilder Herman van Hoogdalem volgde zijn opleiding aan de Academie Minerva in Groningen, waar hij sinds 1989 werkt als docent. Van Hoogdalem houdt atelier in Sauwerd. De voornaamste thema's binnen zijn werk zijn interieurs, portretten en stranden waarbij het licht het eigenlijke thema vormt. NB: De kerk is gesloten tijdens besloten partijen. Zeker weten of de expositie toegankelijk is? Bel dan even van tevoren; 06 546 854 05.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12 Klein Wetsinge
Tijd 10:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang gratis
Lees meer
Woensdag 3 januari t/m 18 maart 2018
Onze Joodse Stadjers

Onze Joodse Stadjers

Joods 'Minimuseum' tijdelijk terug

De legendarische expositie 'Onze Joodse Stadjers' van voormalig architect Pieter Oegema over het joodse verleden van Groningen is vanaf januari 2018 opnieuw te zien. Van 1993 tot 2005 was de expositie een vast onderdeel van zijn winkel in kunstposters annex Minimuseum vlak bij het Groninger Museum. Nu is ze te tijdelijk zien in Synagoge Groningen, op een steenworp afstand. Pieter Oegema (Kollumerzwaag, 1933) was lange tijd architect in Groningen. Na beëindiging van zijn loopbaan als architect begon hij in 1993 een bijzondere winkel waar hij reproducties en ansichtkaarten van wereldberoemde schilderijen verkocht. Oegema had voor zijn winkel een strategische plek gekozen: korte tijd later werd honderd meter verderop het Groninger Museum geopend. De expositie in Synagoge Groningen bevat onder de titel 'Van goud tot hout' een opmerkelijke primeur. Op een nevenexpositie wordt een verzameling houten en bijna manshoge menora's (joodse zevenarmige kandelaars) getoond die door Oegema in de afgelopen decennia ontworpen en uitgevoerd maar nooit tentoongesteld zijn. Kenmerkend zijn het gebruik van massief hout en organische vormen, waardoor het lijkt alsof het bomen zijn. Ze zijn opgebouwd uit houten ringen die stuk voor stuk door Oegema zijn gezaagd en gepolijst. Oegema borduurt met zijn ontwerpen voort op traditionele, edelmetalen menora's.

Locatie Folkingestraat synagoge: Folkingestraat 60 Groningen
Lees meer
Woensdag 17 januari t/m 20 januari 2018
EurosonicNoorderslag

EurosonicNoorderslag

The European Music platform

Eurosonic Noorderslag is het belangrijkste platform voor Europese muziek. Voor veel acts is het een belangrijke stap in hun internationale doorbraak. Tijdens Eurosonic Noorderslag vindt overdag een conferentie plaats voor Europese muziekprofessionals. ’s Avonds krijgt muziektalent tijdens twee showcase- festivals, Eurosonic en Noorderslag, de kans om zich te presenteren aan muziekliefhebbers en professionals.

Locatie Groningen: vele locaties en De Oosterpoort
Lees meer

20

januari
STREEKMARKT VERHILDERSUM LEENS,

STREEKMARKT VERHILDERSUM LEENS,

Het nieuwe jaar is weer begonnen, vol beloften en goede voornemens. Menigeen heeft zich voorgenomen meer te gaan bewegen en nog gezonder te gaan eten. De Streekmarkt is een ideale manier om gezond en heerlijk eten te ontdekken. Veel ambachtelijke producten komen uit eigen streek en land. Van heerlijk brood, boeren kaas, appelsap vol vitamines, honing, groente, vlees en nog veel meer. Spliterwten voor de erwtensoep, boerenkool voor de stamppot, een stukje spek of worst hoort er bij. Aangevuld met wat liefhebbers van verder weg halen. Want gepassioneerde boeren, makers, telers, imkers, bakkers en brouwers vind je immers overal. Kom kijken wat boeren zelf telen en verbouwen. Wat gedreven ondernemers uit binnen – en buitenland halen en hier verkopen. Wat echte liefhebbers en kenners over hun product te vertellen hebben. Want eten is veel lekkerder als het van een bron komt die je kent. Eten met een verhaal! Ontmoet op de Streekmarkt de makers en verkopers. En blijf wat langer om te proeven, kijken, ruiken en te kopen en voor de gezelligheid – kortom: te beleven !

Locatie Museumboerderij Verhildersum: Dijkstilsterweg 4 Leens
Tijd 10:00 - 16:00 uur
Prijs Toegang gratis
Lees meer
Zaterdag 20 januari t/m 18 maart 2018
Geheimzinnige huizen in het kerkje van Rottum

Geheimzinnige huizen in het kerkje van Rottum

Expositie Sytske Feitsma

Van 20 januari tot en met 18 maart is in het kerkje van Rottum een expositie van ceramische tegeltableaus van beeldend kunstenaar Sytske Feitsma. Sytske kiest als thema voor haar werk “domus” ofwel “huis”. In de, een beetje geheimzinnig aandoende, tegeltableaus huizen diverse bewoners. Tussen de tableaus ontdekt men bijvoorbeeld het huis van de berkenziel of het huis van Anna. Sytske is woonachtig in Pieterburen. Sinds 1987 is zij werkzaam als ceramiste. Naast tegels en gebruiksvoorwerpen, vervaardigt zij fantasievolle vrije vormen, waarvan enkelen tijdens de expositie zijn te bewonderen.

Locatie Kerk Rottum: Kloosterweg 13 Rottum
Tijd 10:00 - 17:00 uur

20

januari
Synagogue Showcase

Synagogue Showcase

Een verborgen parel in het centrum van de stad Groningen, vaak over het hoofd gezien als je over de Folkingstraat wandelt. Op deze bijzondere plek zal er een showcase-concert plaatsvinden op zaterdag 20 januari, de laatste dag van Eurosonic Noorderslag. Het evenement wordt georganiseerd door de Groningse indieband Vikings in Tibet, die samen met acts afkomstig uit Nederland en Europa zullen zorgen voor een avond vol intieme optredens. De toegang is gratis. Baan je na zonsondergang een weg naar de Folkingestraat Synagoge Groningen, om te genieten van serene geluiden in een spectaculaire omgeving! Line-up: The Last Dinosaur (UK) The T.S. Eliot Appreciation Society (NL) Vikings in Tibet (NL)

Locatie Folkingestraat Synagoge: Folkingestraat 60 Groningen
Tijd 19:30 - 22:30 uur
Prijs Toegang Vrijwillige bijdrage
Inlichtingen info@vikingsintibet.com

21

januari
De Dag van het Jodendom

De Dag van het Jodendom

De nieuwe bisschop van Groningen, de oud-testamenticus Ron van den Hout en emeritus hoogleraar psychiatrie Herman M. van Praag, tevens publicist over Joodse onderwerpen, buigen zich op zondagmiddag 21 januari in Synagoge Groningen over het belang van traditie in onze tijd. De ‘Dag van het Jodendom’ wordt in Nederland sinds een aantal jaren rond half januari gehouden, op initiatief van de Nederlandse bisschoppen, net als in vele andere Europese landen. Dit jaar is er speciale aandacht voor het thema: ‘ledor wador’ – Hebreeuws voor: ‘doorgeven van de traditie’. Door middel van deze studiemiddag, wil het bisdom Groningen-Leeuwarden een aanzet geven tot nadenken en discussie over dit thema. Het doorgeven van een (geloofs)traditie spreekt in de seculiere samenleving van de de 21ste eeuw namelijk niet meer vanzelf. Wij hebben tegenwoordig behoefte aan een open houding en kritische beschouwing van de eigen traditie. Maar ook blijft er een behoefte bij mensen van alle generaties aan vaste rituelen bij belangrijke momenten in het leven. Onvermijdelijk komen bij een zoektocht naar de mogelijkheden voor het levend houden van de traditie ook vragen op over identiteit en herkomst. Kunnen we door vernieuwing van de traditie er inhoud en betekenis aan blijven geven? Aanmelding: In verband met praktische organisatie en voorbereidingen vragen wij u zich z.s.m. aan te melden bij: mevrouw Lisette Winter, p/a Secretariaat Bisdom Groningen-Leeuwarden Ubbo Emmiussingel 79, 9711 BG Groningen, tel. 050-4065888 of via e-mail.

Locatie Folkingestraat synagoge: Folkingestraat 60 Groningen
Tijd 14:30 - 17:00 uur
Prijs Toegang Vrijwillige bijdrage
Inlichtingen l.winter@bisdomgl.nl
Lees meer

21

januari
Ragazze Mature

Ragazze Mature

Op 21 januari om 14.30 uur geeft Ragazze Mature een concert in de Kloosterkerk in Thesinge U kunt luisteren naar gevarieerde muziek voor drie vrouwenstemmen, a-capella en begeleid door piano en violen. De musici zijn: Anneke Knoppert, Olga Schoonheim en Thea Schuringa, zang Anneke Heeroma, piano en Ida Haack en Nelleke Geusebroek, viool.

Locatie Kerk Thesinge: Kapelstraat 2 Thesinge
Tijd Aanvang 14:30 uur
Prijs Toegang Vrijwillige bijdrage
Inlichtingen pluc.plaatsman@gmail.com

25

januari
Hebreeuws voor gevorderden

Hebreeuws voor gevorderden

Cursus

Beheerst u het Hebreeuwse alef-bet al enigszins? Dan kunt u meedoen aan de cursus voor gevorderden. Deze begint op 29 november a.s. De laatste bijeenkomst is op 17 april 2018. Opgave is t/m 29 november mogelijk. Prijs: € 60,-- voor 12 lessen, incl. lesmateriaal - aanmelden via de mail.

Locatie Folkingestraat synagoge: Locatie Rabbinaatshuis Nieuwstad 28 Groningen
Tijd 19:15 - 21:15 uur
Inlichtingen info@synagogegroningen.nl